Karikagyűrű, vagy eljegyzési gyűrű?

Az eljegyzési gyűrű általában egy köves szoliter gyűrű, ezt a jövendőbeli vőlegény egyedül vásárolja meg, ezzel kéri meg a menyasszony kezét. Amennyiben igent mond, közösen érdemes kiválasztani a karikagyűrűt, ami általában egyforma, karika – a kör a véget nem érőt, az állandót jelképezi, ezzel a házasság örökérvényűségét, végtelenségét mutatja.

Kiválasztani a legjobban álló gyűrűt

Kiválasztani a legjobban álló gyűrűt vagy karikagyűrűt nem elég! Bármennyire elragadóan szép a jegygyűrű, nem biztos, hogy felvéve is ugyan olyan jól mutat. Ha valakinek hosszú vékony ujja van, jól mutat rajta a széles, lapos karikagyűrű, és kevésbé a vékony. Vastag, rövid ujjra ajánljuk a vékony, magas, féldomború változatot. Szélesebb karikagyűrűből általában nagyobb méretre lesz szükség, hiszen többet fog az ujjon, mint a keskenyebb. Fontos szempont, ha lefele vastagodik az ujj, vagy ellenkezőleg. Változik ujjunk mérete, mi a megoldás? Van, aki akkor érzi jól magát, ha könnyen le tudja venni a gyűrűt, van, aki pedig szereti, ha jobban fogja az ujját, nem lehet erre univerzális szabályt felállítani, olyan méretet érdemes választani, aminek a viselése a legkellemesebb. Tudni érdemes azt, ha mintás, többszínű, esetleg még köves is, és hozzá kell utólag nyúlni ez kedvezőtlenül hat az ékszerre, kivételt képez, a sima hagyományos karikagyűrű, amit nagyszüleink is hordtak.

Karikagyűrűk készítése

A nálunk rendelt karikagyűrűt személyre szabottan készítjük. A méretvételtől számított 2 - 3 hét alatt készítjük el. A karikagyűrű árát a méret (kerület), összességében a súly, határozza meg. Gyémánt karikagyűrű esetenként az értékes drágakő ára megemeli a karikagyűrű árát. Pontos árat kizárólag a karikagyűrű pár elkészítése után tudunk adni! Elveszett karikagyűrűt pótoljuk. Karikagyűrű készítés, karikagyűrű javítás, karikagyűrű tisztítás. A karikagyűrűket gyémánt helyett más drágakövekkel vagy cirkonnal is készítjük Önnek!

Az arany ötvözetei

A legtöbb ember az arany hallatán egy finom, sárgás fényű fémre gondol először. Valóban, ennek a fémnek a semmivel sem összehasonlítható arany árnyalata évszázadokon keresztül vonzerejének egy részét adta. Azonban az arany széles spektrumú színskálával rendelkezik. Az árnyalat aszerint változik, hogy az aranyat milyen fémekkel ötvözik. A főbb árnyalatok a következők:

Sárga arany – Az arany természetes árnyalatában. Az ékszerekben legáltalánosabban felhasznált színárnyalat. Az ékszerhez használt sárga aranyat általában rézzel és ezüsttel ötvözik, ami keményebbé teszi a fémet. Meleg ragyogása szinte minden öltözékhez jól megy, bármilyen bőrszínhez, és bármilyen drágakővel mutatós. Hogy mennyire sárga, függ az aranytartalmától. Általában a 14 Karátos arany világosabb sárgább színű, a 18 Karátos mélyebb árnyalatú.

Fehér arany – A fehér arany az utóbbi években nagyon divatos lett, mint hogy sok vásárló választja a hűvös fehér külsőt a klasszikus sárga arannyal szemben. A sárga arany ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fehér, csupán más ötvöző anyagokkal van keverve a fehér szín elérése érdekében. Általában nikkelt vagy palládium ötvözetet (Magyarországon azonban csak nikkelt, mert a palládiumot a magyar fémjelzési rendelet nem engedélyezi), cinket és rezet adnak hozzá. Létezik egy galvanizáló eljárás, az ún. ródiumozás, amivel időnként be szokták vonni egy vékony rétegben a fémet, hogy még gyönyörűbb, világosabb fehér színt kapjanak. A ródium a platina fémek közé tartozik, kemény és kopásálló réteget képez a fémen, és foglalat esetében ragyogó fehér fényével a legoptimálisabban veri vissza a belefoglalt gyémánt színét.

Vörös arany – Ha a sárga aranyat csak rézzel ötvözik, egy rózsaszínes, vöröses árnyalatot kap az arany, ami lágy hatást kölcsönöz a bőrnek

Zöld arany – Ennek az árnyalatnak az eléréséhez a sárga aranyhoz ezüst, réz és cink ötvözetet kevernek.

Ha valaki szeretné megőrizni a sárga arany klasszikus megjelenését, de ugyanakkor kicsit modernebb változatra vágyik, jó megoldást kínál erre a kétszínű ötvözetből készített gyűrű, aminél fehér és sárga arany ötvözet keveredik ugyanazon a darabon belül. Egy még eredetibb megjelenés érdekében néhányan háromszínű arany ötvözetet választanak, leggyakrabban sárga, vörös és zöld arany kombinációjából. Szép példa erre a Cartier cég által megalkotott 'Trinity' gyűrű.

Számos tényezõ támasztja alá az arany örökkévaló, egyetemes vonzerejét:

Az arany rendkívül ritka.. – Úgy becsülik, hogy a világban kibányászott összes arany beférne a párizsi Eiffel-torony alá. Számos tonna érc szükséges egyetlen uncia arany előállításához.

..gyönyörű – Az ékszerkészítők a történelem folyamán az aranyat meleg arany színe miatt minden más fémnél jobban kedvelték. Jól ötvözhető más fémekkel, ami az aranyműveseknek lehetőséget nyújtott arra, hogy az arany szivárvány árnyalatait létrehozzák. Például ha az aranyat rézzel ötvözzük, vörös aranyat kapunk, ha ezüsttel, zöld aranyat, palládiummal ötvözve pedig fehér aranyat.

..tartós – Az arany ékszerek összes-mennyisége, pénzérmék és ősi kultúrákból származó tárgyi leletek bemutatása a világ múzeumaiban, egy bizonyíték a fém tartós szépségére vonatkozóan. Jóllehet, a színarany meglehetősen puha, más fémekkel ötvözve rendkívül keménnyé válik. Ellenállóságának köszönhetően, az elektronikai iparban is felhasználják, évente 10 billió elektromos érintkezőt készítenek belőle.

..tiszta – Tisztasága következtében nem befolyásolja a levegő, a hő vagy a csapadék, és nem válik patinássá. E tulajdonságai folytán válhatott az aranyrúd ilyen értékes alapanyaggá.

..kiválóan alakítható – Olyan könnyű megmunkálni, hogy egyetlen gramm aranyból majdnem 2 kilométer hosszú vékony szálat lehet húzni. Szinte bármilyen minta megvalósítható belőle.